انواع سینی کابل و نردبان کابل

انواع سینی کابل و نردبان کابل

همانطور که در مقالات گذشته این سایت بیان شده است سینی کابل ها و نردبان کابل ها دارای انواع گوناگونی می باشند و به شکل های متفاوتی تولید می شوند. در این مقاله قصد داریم ضمن بیان مدل های گوناگون سینی کابل و نردبان کابل به انواع سینی گالوانیزه نیز بپردازیم و با کلیه سینی کابل های موجود در بازار آشنا شویم. در واقع آشنایی با انواع سینی کابل ها یا نردبان کابل ها می تواند در انتخاب شما برای پروژه های سیم کشی ساختمانی یا صنعتی مفید واقع شود.

انواع سینی گالوانیزه یا سینی کابل های غیر گالوانیزه که در این مقاله به آن ها می پردازیم می توانند شما را در انتخاب سینی کابل یا نردبان کابل مناسب با توجه به محیط قرارگیری آن ها یاری نمایند. در واقع هر یک از سینی کابل ها با توجه به جنس و مدل آن ها دارای ویژگی و شرایط متمایزی از دیگر سینی ها می باشد. از این رو لازم است مسئول پروژه سیم کشی در انتخاب سینی کابل مناسب موارد زیادی را مد نظر قرار دهد و با توجه به شرایط و نیاز پروژه سینی کابل مناسب را انتخاب نماید.

تولید انواع سینی کابل

سینی کابل امروزه به یکی از ابزار های کاربردی و وابسته به صنعت برق تبدیل شده است. سینی کابل وظیفه محافظت از کابل ها را بر عهده دارد. از این رو به آن نگهدارنده کابل نیز می گویند. جهت تولید انواع سینی کابل از ورق های فولادی، گالوانیزه، استیل، آلومینیوم و … استفاده می شود. این تنوع در تولید به منظور استفاده های متفاوت این سینی ها در مکان های گوناگون می باشد. به طور مثال در سوله ها، پارکینگ ها و مکان های مسقف از سینی کابل فابریک یا غیر گالوانیزه استفاده می شود. اما در فضاهای رو باز لازم است از سینی کابل گالوانیزه گرم استفاده شود.

در این راستا قوانینی نیز وجود دارد که اجازه به کارگیری برخی از سینی کابل ها را در پروژه های گوناگون محدود نموده است. به طور نمونه کابل های هادی تک و کابل های MV حتما باید در نردبان کابل یا سینی کابل هایی که دارای تهویه مطلوب می باشند نصب شوند (نصب این کابل ها در سینی کابل کف جامد ممنوع می باشد). سینی کابل ها به طور کلی به مدل و دسته های زیر تقسیم می شوند:

  1. سینی کابل نردبانی (نردبان کابل)
  2. سینی کابل تهویه دار
  3. سینی کابل ساده
  4. سینی کابل فولادی
  5. سینی کابل گالوانیزه
  6. سینی کابل آلومینیوم
  7. سینی کابل استیل
  8. سینی کابل کف جامد
  9. و …

در ادامه این مقاله به معرفی دقیق تر هر یک از این سینی کابل ها می پردازیم.

سینی کابل نردبانی

سینی کابل نردبانی یا نردبان کابل که به صورت سینی گالوانیزه و فابریک تولید می شود یکی از انواع سینی کابل می باشد که در محیط هایی که حرارت بالا می باشد، یا حرارت تولیدی از کابل ها زیاد می باشد مورد استفاده قرار می گیرد. این سینی کابل امکان هوا رسانی به کابل ها را به خوبی مهیا نموده است. از این رو کابل هایی که زود گرم می شوند و تولید حرارت می نمایند بهتر است در این نردبان کابل ها نصب شوند. مهم ترین مواردی که در ارتباط با این نوع سینی کابل می توان اشاره نمود عبارتند از:

  • از نردبان کابل ها در 75 درصد پروژه های تاسیسات سیم کشی استفاده می شود.
  • نردبان کابل امکان گردش جریان هوای آزاد در داخل کابل ها را فراهم می آورد.
  • نردبان کابل دمای کابل ها و گرمای تولید شده توسط آن ها را کاهش می دهد.
  • نرده های نردبان کابل لنگر های مناسبی برای گره خورد کابل ها در سینی کابل های عمودی می باشند.
  • در این سینی کابل ها رطوبت جمع نمی شود و احتمال زنگ زدگی بسیار پایین می باشد.
  • فاصله متداول بین کابل ها برای این سینی کابل ها حدود 9 اینچ (20 سانتی متر) می باشد.
  • و …

”  انواع سینی گالوانیزه  ” 

سینی تهویه‌دار

سینی کابل تهویه دار کارایی مشابه با نردبان کابل را دارد و به دلیل تهویه خوبی که در آن وجود دارد برای کابل های گرمازا بسیار مناسب می باشد. این سینی کابل یکی از انواع سینی گالوانیزه می باشد که ویژگی هایی مشابه ویژگی های نردبان کابل را دارا می باشد که در بخش قبل به آن اشاره نمودیم. مهم ترین تفاوت این سینی کابل با نردبان کابل در ظاهر بهتر و زیباتر آن می باشد. در سینی کابل تهویه دار کابل ها مشخص نمی باشند و ظاهری شکیل تر و مرتب تر از نردبان کابل دارد. این سینی با محافظتی که از کابل ها می نماید طول عمر آن ها را افزایش می دهد و موجب می شود سیستم سیم کشی تا مدت ها بدون نقص به کار خود ادامه دهد.

سینی کف جامد

سینی کابل های کف جامد محافظ بسیار خوبی برای مدار های حساس می باشند. در واقع دلیل اصلی استفاده از این نوع سینی کابل حفاظت بهتر از این مدار ها می باشد. این سینی ها دارای یک پوشش فولادی یا گالوانیزه شده در کف می باشند که به محافظت بهتر سیم و کابل ها و مدار های حساس تر کمک می نماید. سینی کابل کف جامد متاسفانه دارای یک نقطه ضعف می باشد. در این سینی ها به دلیل برخوردار نبودن از تهویه مناسب رطوبت ایجاد می شود و این رطوبت با گذر زمان به سینی کابل آسیب وارد می نماید. استفاده از این سینی کابل ها تنها زمانی جایز است که مهندسین و طراحان پروژه معتقد باشند سیم و کابل ها لازم است به طور کامل توسط فلز پوشانده شوند.

سینی و نردبان کابل فایبر گلاس

حتما به خوبی با متریال فایبر گلاس آشنا می باشید. این ماده تغییر شکل کمتری نسبت به فلزات در برابر اختلاف دما از خود نشان می دهد و ثبات بهتری از آن ها دارد. عدم انعطاف پذیری فایبرگلاس باعث شده سینی کابل ها و نردبان کابل هایی که از این ماده ساخته می شوند دارای شکنندگی کمتری نسبت به فولاد کم کربن باشند. بدین ترتیب اگر در طراحی و ساخت این سینی کابل ها 10 درصد افزایش قدرت استحکام داده شود، گزینه بسیار مناسبی جهت استفاده در آب و هوای خیلی سرد می باشند. در واقع استفاده از این سینی کابل ها به جای انواع سینی کابل های گالوانیزه در محیط های با درجه دمای پایین به شدت توصیه می گردد.

فلز آلومینیوم

آلومینیوم یکی از فلزات پر کاربرد می باشد که در صنایع زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. اما سوال این است “چرا؟” امروزه شما نیز قطعا با این فلز برخورد داشته اید یا از وسایلی استفاده می نمایید که از این فلز ساخته شده اند. اما دلیل اصلی کاربرد این فلز در این حجم چیست؟ جهت پاسخ به این سوالات بهتر است ابتدا با خواص و مزیت های فلز آلومینیوم آشنا شویم. مهم ترین ویزگی های این فلز عبارتند از:

  1. فلز آلومینیوم دارای عدد اتمی 13 می باشد و در دسته فلزات جدول تناوبی عناصر جای دارد.
  2. دمای ذوب این فلز 660 درجه و دمای جوش آن حدود 2500 درجه سانتی گراد می باشد.
  3. فلز آلومینیوم نرم و چکش پذیر می باشد و انعطاف پذیری بالایی دارا می باشد.
  4. افزودن عناصری چون مس، روی و سیلیسیوم خواص این فلز را ارتقاء می دهد.
  5. آلومینیوم در برابر انواع عوامل خوردگی و زنگ زدگی بسیار مقاوم می باشد.
  6. این فلز به طور طبیعی اغلب در سنگی به نام بوکسیت یافت می شود.
  7. آلومینیوم یک عنصر با خاصیت واکنش پذیری بسیار بالا می باشد.
  8. قابلیت جوشکاری و شکل دهی این فلز نیز بسیار بالا می باشد.
  9. عنصر آلومینیوم سومین عنصر فراوان در کره زمین می باشد.
  10. این عنصر فراوان ترین فلز در پوسته زمین نیز می باشد.
  11. این فلز استحکام و مقاومت فیزیکی بالایی دارد.
  12. عنصر آلومینیوم بسیار سبک وزن می باشد.
  13. و …

برق و فلز سهرابی تولید کننده انواع سینی گالوانیزه و تجهیزات مربوطه

کاربرد آلومینیوم

فلز آلومینیوم به دلیل ویژگی ها و مزیت های زیادی که دارد امروزه در اغلب صنایع به کار می رود و بعد از آهن دومین فلز پر مصرف در سرتاسر دنیا می باشد. این فلز به شکل های گوناگونی ساخته می شود و موارد استفاده متعددی دارد که در این بخش تنها به برخی از آن ها اشاره می نماییم. در واقع مهم ترین و کاربردی ترین مصارف آلومینیوم عبارتند از:

  1. ساخت هواپیما ها و راکت های جنگی
  2. استفاده در ساخت انواع اتومبیل ها، کشتی ها، زیر دریایی ها، قطار ها و …
  3. استفاده در صنایع بسته بندی مانند فویل، قوطی ها و …
  4. به کارگیری در ساخت درب و پنجره ها و سایر تجهیزات ساختمانی
  5. وسایل برق خانگی و وسایل آشپزخانه ها مانند یخچال، اجاق گاز و …
  6. خطوط انتقال الکتریکی
  7. استفاده به عنوان سوخت موشک ها
  8. استفاده در ساخت لوله و اتصالات و تجهیزات بهداشتی ساختمانی
  9. و …

سینی و نردبان کابل آلومینیوم

یکی دیگر از کاربرد های آلومینیوم در ساخت سینی کابل آلومینیوم می باشد. این سینی کابل نیز مانند انواع سینی کابل گالوانیزه و … جهت محافظت از سیم و کابل ها به کار می رود و با توجه به خاصیت های آلومینیوم گزینه بسیار مناسبی برای این کار به حساب می آید. در واقع از آنجا که فلز آلومینیوم یک فلز بسیار سبک می باشد و خاصیت مغناطیسی ندارد، گزینه بسیار مناسبی جهت محافظت از کابل ها می باشد.

فلز آلومینیوم در دماهای بسیار پایین از مقاومت بهتری برخوردار می باشد و احتمال شکنندگی آن در این دما ها بسیار پایین تر از فولاد یا فولاد گالوانیزه شده می باشد. از آنجا که سرد ترین دمای طبیعی ای که تا کنون ثبت شده است دمای منفی 129 درجه سانتی گراد می باشد که در سال 1983 در قطب جنوب در یک پایگاه روسی به ثبت رسید و فلز آلومینیوم تا دمای منفی 121 درجه سانتی گراد مقاومت و انعطاف پذیری خود را حفظ می کند و مانند فلزات فولادی و آهنی دچار شکنندگی نمی باشد جهت استفاده در دماهای بسیار پایین گزینه مناسب تر از انواع سینی گالوانیزه می باشد.